JESPER LINDELL - BEFORE THE SUN

Artiest info
Website
facebook
label: GG Records Rootsy / V2 BeNeLux

Dat er uit Scandinavië meer dan uitstekende muziek komt weten we inmiddels, Jesper Lindell onderstreept dit nog maar eens met een hele dikke stift. Want Lindell heeft met "Before The Sun" een uitstekend rootsalbum gemaakt, dat opvalt door fraai doorleefde zang, warme klanken, een bonte mix aan invloeden en vooral ook een serie uitstekende songs. Toen ik het album voor het eerst beluisterde was ik direct flink onder de indruk van het derde album van deze muzikant uit Zweden. Net als zoveel van zijn collega’s laat Lindell zich inspireren door rootsmuziek uit het verleden en weet hij hoe een warmbloedig rootsalbum moet klinken. Met zijn emotievolle stem streeft hij de meeste van zijn concurrenten voorbij en dat doet hij ook met de zeer aansprekende songs op "Before The Sun". Er is veel gebeurd sinds de release van "Twilights" in maart 2022. Het album werd zeer goed ontvangen in Zweden en internationaal, waardoor Jesper en zijn band meer dan een jaar lang op tournee konden. En toeren deden ze zeker. Sinds de release hebben ze meer dan 150 optredens gedaan in Scandinavië en in Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland en Groot-Brittannië. Het zware touren heeft Jesper Lindell in staat gesteld om nog verder te groeien als zanger en podiumpersoonlijkheid.

De Zweedse zanger en songwriter is klaar om zijn derde volledige album "Before The Sun" uit te brengen op 1 maart 2024. Net als voorgangers "Everyday Dreams" (2019) en het reeds vernoemde "Twilights" (2022) is "Before The Sun" opgenomen en gemixt in Jesper's eigen studio Brunnsvik Sounds, net buiten Ludvika, Dalarna. Het album werd geproduceerd door Björn Pettersson en Jesper Lindell en naast zijn tourband krijgen we gastoptredens van Brunnsvik Horns en de Amerikaanse folk/countryster in opkomst Kassi Valazza. In de muziekgeschiedenis zijn er een aantal vreemde, bijna mythische plaatsen. Muscle Shoals is eigenlijk een vrij somber stadje in Alabama, maar voor muziekfans is het een mekka, vanwege alle geweldige muziek die er is opgenomen. Woodstock heeft zijn charme met zijn kunstenaarskolonie en gekke boetiekjes, maar het is vanwege alle baanbrekende muziek die er is gemaakt dat muziekliefhebbers over Woodstock praten als een heilige plaats. Bakersfield was en is een agrarisch stadje met wat olievondsten in Californië. Er gebeurt daar niet veel, behalve dat het in de jaren 60 de geboorteplaats was van een gloednieuw subgenre van countrymuziek. In de toekomst kunnen we Brunnsvik misschien toevoegen aan de lijst van mythische muzieklocaties? Een plek met een vruchtbare bodem voor tijdloze muziek, met diepe wortels en levensvatbaarheid. Net als de muziek die Jesper Lindell en zijn band ons geven op het nieuwe album "Before The Sun".

Met "Before The Sun" heeft Lindell een album afgeleverd dat op het eerste gehoor vooral binnen de lijntjes van de Amerikaanse rootsmuziek kleurt, en slaagt er allereerst in om zijn 10 songs te voorzien van een bijzondere lading. Het zijn songs die zich direct stevig opdringen en die vervolgens nauwelijks los te laten zijn. Zo is het openingsnummer, "One Of These Rainy Days", een soulvol statement dat een muzikaal gebied opeist dat eerder werd bewoond door grootheden als Van Morrison, Boz Scaggs en The Band. Lindell schreef dit nummer midden in de pandemie, terwijl hij een dialyse onderging en wachtte op zijn niertransplantatie. Dit hoopvolle nummer is toen geschreven terwijl hij achter de vleugel zat in zijn studio in Brunnsvik. Lindell zingt met veel emotie en beschikt over een mooie maar ook fijne en doorleefd klinkende stem. Het is een stem die me afwisselend aan Chris Stapleton, Sturgill Simpson en vooral Van Morrison doet denken en dat zijn drie stemmen die ik zeer kan waarderen. In muzikaal opzicht zit Lindell veel dichter bij het oeuvre van The Band, al staan er een aantal songs op het album die ik met enige fantasie ook best op een Little Feat album kan voorstellen, en dat moet genoeg zeggen over de kwaliteit van "Before The Sun".

Over de mooie stem van Lindell heb ik het al gehad, maar de zang, die hier en daar overigens prachtig wordt ondersteund door blazers, piano, accordeon en hier en daar een viool, is niet het enige dat opvalt bij beluistering van het album. In muzikaal opzicht doet Lindell misschien geen opzienbarende dingen, maar in vrijwel alle 10 tracks valt zijn mooie gitaarwerk op en hiernaast valt vooral de trefzekere inzet van het dampende orgel op. "Before The Sun" is niet heel eenkennig wanneer het gaat om het verwerken van invloeden en kan binnen de Amerikaanse rootsmuziek op een redelijk breed terrein uit de voeten, met folk, country, soul, bluegrass en zelfs honky-tonk, als belangrijkste ingrediënten.

Doorleefde zang en mooie klanken vormen de basis van een goed album, maar zonder goede songs ben je nog nergens. De songs op "Before The Sun" vallen wat mij betreft in positieve zin op. Het zijn songs die op een of andere manier direct vertrouwd klinken, maar vooral de songs met de aanzwellende blazers in "Never Gonna Last" en "Howlin" die na meerdere keren horen, trekken in positieve zin mijn aandacht. "Before The Sun" is een album dat anderzijds met wat langzamere songs, als "Below The Sun", " A Little Light In The Dark", " A Strange Goodbye" en vooral "Brunnsvik" dankzij de ijzersterke zang en de warme klanken, bijzonder aangenaam in het gehoor liggen. Het zijn songs die hier en daar stevig putten uit het verleden, maar Lindell maakt zeker geen retro. Hij moet concurreren met een legioen aan soortgenoten, maar ik vind "Before The Sun" eigenlijk in alle opzichten beter dan het gemiddelde mannelijke singer-songwriter album van het moment en het is een album dat vooralsnog alleen maar beter wordt. Tijdloze, trotse en prachtige muziek!